Gratis dakinspectie laten uitvoeren

Meterkast vervangen

Meterkast professioneel laten vervangen
Vrijblijvend contact
24-7 spoedservice

24/7 Spoedreparatie

24/7 Staan wij voor u klaar om alle spoedgevallen z.s.m. te verhelpen!
Binnen 2 uur op locatie

Binnen 2 uur op locatie

Onze specialisten staan binnen 2 uur op locatie, voor een gepaste oplossing!

expert

Expert in totaalbouw

Door het aanbieden van een breed scala aan diensten, is geen klus te gek voor ons!

Meterkast laten vervangen
Meterkast vervangen

Meterkast vervangen

De meterkast, we kennen hem allemaal en we hebben hem allemaal. De kast in huis waar alles wordt geregeld wat gepaard gaat met stroom, gas en water. De meterstanden en natuurlijk de groepenkast.

Wat is een meterkast?

De echte meterkast is, zoals de naam eigenlijk letterlijk zegt een meter-kast. Kort samengevat eigenlijk een ruimte in je woning (of pand) waar stroom, gas en water binnenkomen. Hier staan ook eigenlijk altijd de meters van je verbruik van gas, water en stroom. Een belangrijk kastje dus, die meterkast. Vanuit je meterkast wordt gas, water en stroom verdeeld door je hele huis.

Een meterkast wordt echter vaak verwisseld met een stoppenkast of een verdeelkast. Op deze pagina gebruiken we de definitie meterkast dan ook als zijnde een stoppenkast of verdeelkast.

Meterkast laten vervangen? Vrijblijvend contact!

Meterkast vervangen
Wanneer meterkast vervangen?

Wanneer meterkast vervangen?

Je vraagt je misschien af wanneer je meterkast vervangen moet worden? Door de veranderende behoefte bij het gebruik van stroom in de laatste jaren, kan het zijn dat je meterkast toe is aan vervanging. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer u een laadstation voor uw elektrische auto aan huis neemt, of wanneer u zonnepanelen wilt nemen (lees dan vooral verder, hier komen we later op terug).

Maar ook als u geen elektrisch laadstation aan huis neemt of geen zonnepanelen neemt (of al heeft) kan het zijn dat uw meterkast vervangen moet worden. We nemen u mee door de meest voorkomende reden en oorzaken voor het vervangen van uw meterkast.

Als vuistregel geldt bij de vraag ‘wanneer de meterkast vervangen?’ eigenlijk simpel is uw meterkast veroudert? Dan raden wij altijd aan om uw meterkast te vervangen.

Koopt u een nieuw huis? Dan is het altijd verstandig om in overleg met een vakman te bepalen of het nodig is om uw meterkast te vervangen. Neem contact op met Visiontotaalbouw, als u twijfelt of uw meterkast vervangen moet worden.

Verder adviseren wij uw meterkast te vervangen wanneer u merkt dat de stoppen in de meterkast regelmatig doorslaan. Dit betekend namelijk dat één of meerdere groepen overbelast zijn. Dit houdt in dat er meer stroom verbruikt wordt door apparaten dan waar het netwerk op berekend is.

Normaal gesproken is het zelfs zo dat na 5 keer doorslaan van de stoppen, het noodzakelijk is de meterkast te vervangen. Na 5 keer doorslaan werkt het beveiligingssysteem wat hier op zit namelijk niet goed meer!

Tot slot is het verstandig om uw meterkast te vervangen als u, groot verbruikende elektrische apparaten aanschaft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een warmtepomp, sauna, jacuzzi, inductiekookplaat of een laadstation voor uw elektrische auto. Neem contact op met Visiontotaalbouw voor een advies op maat.

Kortom, wanneer meterkast vervangen? Wij adviseren uw meterkast te vervangen als;

 1. Uw meterkast veroudert is;
 2. Uw stoppen er regelmatig uit gaan;
 3. Meer dan 5x de stoppen doorgeslagen zijn;
 4. U groot verbruikende apparaten wilt aanschaffen.

Neem direct contact op voor een vrijblijvend advies!

Meterkast vervangen of uitbreiden
Meterkast vervangen of uitbreiden?

Meterkast vervangen of uitbreiden?

Of het verstandiger is je meterkast te vervangen of om je meterkast uit te breiden, is afhankelijk van de reden dat je hier naar zoekt.

In het geval dat je meterkast veroudert is, is het eigenlijk altijd beter om de meterkast te vervangen voor een nieuwe. Dit omdat deze ook weer voldoet aan de nieuwste veiligheidsnormen. De regels rondom meterkasten zijn de laatste jaren namelijk behoorlijk aangescherpt!

Wanneer je een grotere stroomverbruiker verwacht te worden en je meterkast hier op aan wil passen, dan kan een uitbreiding van je meterkast inderdaad een optie zijn. Echter zelfs in deze gevallen moet je meterkast vaak dusdanig worden aangepast dat het vervangen van je meterkast meestal voordeliger is.

Waar op letten bij meterkast kopen?

Wanneer je op zoek ben naar een nieuwe meterkast om te kopen dan zijn er een aantal zaken die zeker niet onbelangrijk zijn. Bij het kopen van een meterkast moet je eigenlijk letten op in ieder geval de volgende dingen.

 • De afmeting, schaf een meterkast aan die past in de ruimte waarvoor deze bestemd is;
 • De ruimte waar de meterkast geplaatst wordt moet volledig vorstvrij zijn;
 • De meterkast mag niet meer dan 3 meter bij de voordeur vandaan geplaatst worden;
 • Schakel maximaal 4 groepen achter één aardlekschakelaar (verplicht!);
 • Zorg dat er een hoofdschakelaar wordt aangebracht (verplicht!);
 • Let er op dat 1-pollige groepenkasten niet zijn toegestaan, deze moet 2-pollig zijn (verplicht!);
 • Kies altijd voor een meterkast type A, er zijn ook goedkope B-merk varianten op de markt, echter elektriciteit is gevaarlijk en met een kwalitatief slechte meterkast, is de kans op brand groter!

Twijfelt u nog? Nog niet alles duidelijk? Of wilt u graag persoonlijk advies bij het kopen van een meterkast?

Wacht niet langer en neem direct contact op!

Kosten meterkast vervangen

Kosten vervangen meterkast (1200 – 2200 euro afhankelijk van aantal groepen)

De kosten voor het vervangen van de meterkast lopen sterk uiteen. Dit komt omdat de kosten erg afhankelijk zijn van wat er precies vervangen moet worden. Onderstaande vragen spelen daarin dan ook een belangrijke rol.

 • Moeten er extra kabel worden aangebracht?
 • Moeten er extra stopcontacten worden gemaakt?
 • Moeten er meer groepen worden gerealiseerd?
 • Hoeveel aardlekschakelaars moeten er worden aangebracht?
 • Is er een hoofdschakelaar aanwezig, zo ja moet deze vervangen worden?
 • Welk type meterkast moet er komen?

Om toch een inschatting te geven wat de kosten zijn voor het vervangen van de meterkast, geven wij u een gemiddelde schatting. Gemiddeld komen de kosten voor het vervangen van de totale meterkast tussen de 1200 en 2200 euro.

De belangrijkste kostenbepalende factor is het aantal groepen dat moet worden aangebracht.

Is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen?

Nog een reden om de meterkast eens flink onder handen te nemen zijn zonnepanelen. Vrijwel op ieder dak zien we ze inmiddels verschijnen. Een mooie oplossing voor de torenhoge energieprijzen van de afgelopen tijd. Zeker wanneer u een variabel contract heeft.

Belangrijk is dan natuurlijk wel, is mijn meterkast geschikt voor zonnepanelen. Deze vraag beantwoorden wij op de pagina, zonnepanelen installeren.

Zonnepanelen aansluiten meterkast?

Zoals zojuist al even benadrukt zijn zonnepanelen geschikt om de energietarieven die de afgelopen tijd de pan uit rezen flink te drukken. Wanneer u zonnepanelen wilt laten plaatsen, lees dan verder op plaatsen van zonnepanelen.

Het plaatsen van zonnepanelen is één echter moeten deze ook worden aangesloten op de meterkast om in het stroomcircuit te komen. Het aansluiten van zonnepanelen kunt u het beste professioneel laten uitvoeren. Vision Totaalbouw, kan uw zonnepanelen aansluiten op de meterkast. Lees meer over het aansluiten van zonnepanelen op onze pagina zonnepanelen installeren.

Of neem direct contact op!

Waaraan moet mijn meterkast voldoen?

Waar uw meterkast verplicht aan moet voldoen wordt beoordeeld aan de hand van de datum op het verlenen van de bouwvergunning. In principe moet uw meterkast op dat moment hebben voldaan aan de op dat moment geldende regelgeving. Wanneer u een ingrijpende verandering aanbrengt aan uw meterkast is het echter verplicht om aan de nieuwe eisen te voldoen. We adviseren mensen met een nieuw huis dan ook altijd om meteen een nieuwe meterkast te laten installeren. Het installeren van een nieuwe meterkast conform de continu veranderende wet- en regelgeving is voor Vision Totaalbouw dagelijkse kost.

Neem direct contact op met Vision Totaalbouw voor een advies op maat!

Waarom wij elk project tot een succes maken

expert

Ervaren en deskundige vakmensen

Onze dakdekkers hebben jarenlange ervaring en zijn op de hoogte van de nieuwste technieken en materialen. Zo ben je verzekerd van een perfecte uitvoering van je dakrenovatie.

Kwaliteit en garantie

Wij werken uitsluitend met de beste materialen en leveren altijd kwaliteit. Daarom bieden wij ook garantie op onze werkzaamheden. 

Persoonlijke aandacht en advies

Bij Visiontotaalbouw sta jij als klant centraal. We denken graag met je mee en geven persoonlijk advies, zodat jouw nieuwe dak volledig aan jouw wensen voldoet.

Transparante communicatie

Bij Visiontotaalbouw vinden wij open en transparante communicatie erg belangrijk. Wij informeren je daarom altijd duidelijk en helder over de voortgang van de werkzaamheden.

efficiënt

Snelle en efficiënte uitvoering:

Wij begrijpen dat een dakvervanging veel impact kan hebben op je dagelijkse leven. Daarom zorgen wij voor een snelle en efficiënte uitvoering, zodat jij weer snel kunt genieten van een veilig en mooi nieuw dak.

Wat wij geloven

De nasmaak van slechte kwaliteit blijft veel langer hangen dan de zoete smaak van een laag prijsje.
Gratis dakinspectie laten uitvoeren

Wees geen vreemde, laat van je horen!

Neem volledig vrijblijvend contact op voor een gratis dakinspectie. Geen voorrijkosten! 
Vrijblijvend contact